Hoofdroos: wat is het en hoe te behandelen?

Let it snow, maar dan wel graag gewoon buiten en niet op je leuke zwarte blazer. Heb jij last van roos/hoofdroos? Wat vervelend, ShampoBars.nl helpt! Het goede nieuws is namelijk dat je hoofdroos kan verminderen en zelfs aanpakken door een aantal simpele tips én een goede shampoo tegen hoofdroos. We helpen je af van die nare schilfers en vervelende kriebels op je hoofdhuid en haar.

Wat is hoofdroos?

De belangrijkste oorzaak van roos in haar en hoofdhuid is de gist Pityrosporum, een schimmel die leeft op de hoofdhuid. Onder normale omstandigheden vormt de huidflora (bacteriën en schimmels) een natuurlijke bescherming tegen infecties.

De Pityrosporum is een schimmel die op de hoofdhuid bij alle volwassenen leeft. Bij een overmatige groei van schimmels kan je klachten krijgen. Let op! Deze vorm van roos is anders dan een te droge hoofdhuid met schilfers. Dit vereist een andere aanpak!

Lees ook ons blog over een gevoelige en droge hoofdhuid en jeuk

Hoe ontstaat hoofdroos?

Vaak wordt roos onterecht onder slechte lichaamsverzorging geschaard. Dat klopt niet! En vaker haarwassen met een agressieve shampoo klopt ook niet. Hoe meer je de talg laag probeert te beïnvloeden hoe sneller je huid aan het werk gaat om het bij te benen. Je klachten zullen dan niet afnemen en je huid raakt steeds meer geïrriteerd. Daarentegen is te weinig haar wassen of helemaal niet ook niet de oplossing omdat een schimmel zich minder goed nestelt op een schone hoofdhuid. Een goede balans is dus belangrijk!

Roos ontstaat bij een te vette hoofdhuid doordat de cellen op je hoofdhuid zich snel vernieuwen. Dit proces is te snel waardoor je huid te veel talg produceert. Deze talg laag blijft achter op je hoofdhuid en veroorzaakt vervelende schilfers die soms zichtbaar zijn. In combinatie met een schimmel ontstaan vervelende vettige schilfers met jeuk waar je niet goed vanaf komt. Ook kan roos horen bij een vorm van seborroïsch eczeem (milde vorm van eczeem met schilfers in het gezicht, wenkbrauwen, naast de neusplooien maar ook achter de oren en in de haargrens). Je kan heel lang geen last hebben van roos en opeens klachten krijgen.

Er zijn een aantal oorzaken van hoofdroos:

 • Genetische aanleg voor een (te) vette hoofdhuid
 • Hormoonbalans kan je huid en dus ook je haar beïnvloeden
 • Stress
 • Te droge lucht (je hoofdhuid produceert dan nog meer talg om de huid soepel te houden)
 • Slechte weerstand (je huid raakt door gebrek aan vitamines, gezonde vetten en mineralen uit balans)

Klachten door hoofdroos kunnen toenemen door:

 • (Ongezond) eten en drinken (te vet eten en alcohol hebben een slechte invloed op je huid)
 • Permanentvloeistof
 • Agressieve shampoo
 • Zeep
 • Koude en te droge lucht (winterseizoen)
 • Te vaak haren wassen
 • Te warm haren wassen
 • Te warm föhnen

Mannen hebben vaker roos dan vrouwen, en komt omdat de productie van mannelijke geslachtshormonen de productie van talg stimuleert. Een hoge talgproductie biedt een vruchtbare bodem voor schimmelgroei. Een verhoogde talgproductie is het gevolg van een verhoogde productie van hormonen. Dit is vooral duidelijk in de puberteit en daarom zie je vaak dat veel tieners, zowel een onzuivere huid als roos op hetzelfde moment krijgen.

Wat kan je doen tegen roos?

 Gebruik een goede antiroos shampoo

Bij milde roos kan een goede antiroos shampoo ervoor zorgen dat je hoofdhuid weer in balans komt. Kliswortel extract in onze anti-roos shampoo bars zorgt ervoor dat jouw hoofdhuid in balans komt en de irritatie zichtbaar afneemt met als gevolg dat jeuk verminderd en je haar er gezonder uit ziet.

Heb je een ernstige vorm van hoofdroos dan is een sterkere shampoo aan te raden. Deze shampoos bevatten bijvoorbeeld zink die werken tegen roos en tegen schimmels en bacteriën. Verkrijgbaar bij de apotheek. Laat je altijd goed adviseren.

Probeer niet te krabben en te kriebelen

Met krabben richt je vaak meer schade aan dan het prettige gevoel om lekker te krabben. Er kunnen wondjes ontstaan die slecht genezen. Vuil onder je nagels kan zelfs een infectie veroorzaken en dan ben je nog verder van huis.

Warmte

Een schimmel gedijd beter in een warme en vochtige omgeving, föhn je haar daarom niet te warm en laat het wat vaker drogen aan de lucht. In de zomer kan het zijn dat je minder last hebt van roos doordat zonlicht een gunstig effect heeft op je hoofdhuid. Pas wel op met een te veel aan zonlicht, dat is niet goed voor je!

Zorg ervoor dat de huid van je hoofd kan ademen en draag dus niet te lang achter elkaar een pet/muts/hoed. Douche niet te warm, warm water droogt je huid uit! 

Huis tuin en keukenmiddeltjes tegen roos

Er zijn verschillende DIY tips en trucs die je mogelijk kunnen helpen tegen roos. Bij het zoeken naar middelen tegen roos kom je van alles tegen zoals azijn of kokosolie. Tea Tree Olie bestrijdt bacteriën en jeuk – en daarom is het geknipt tegen roos. Bekijk de Shampoo Bar Tea tree voor de gevoelige huid.

Shampoo Bar Jasmijn – Kamille

Anti-roos

Shampoo Bar Rozenblaadjes

Anti-roos

Geef een reactie

Sluiten