Shampoo zonder palmolie

Lees meer

We gebruiken het dagelijks, palmolie. Maar wat is het precies? En wat zijn de gevolgen? Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de oliepalm, veganistisch zelfs. De olie bevat een hoog percentage verzadigde vetten en antioxidanten.

Lees minder
Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Palmolie wordt in ontzettend veel producten verwerkt zoals voeding, schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten. Binnen de wereld van Shampoo Bars speelt palmolie een belangrijke rol. Het is de grondstof voor de zeepvervanger natriumlaurylsulfaat. Er zijn veel partijen tegen het gebruik van palmolie. Waarom eigenlijk?

Palmolie, efficiënt, maar niet altijd ecologisch verantwoord

Palmolie komt voornamelijk uit Azië. De vraag naar palmolie is de afgelopen jaren enorm gestegen. Daardoor worden er steeds grotere stukken regenwoud gekapt. Zo wordt er meer ruimte gemaakt voor palmolieplantages. Deze regenwouden bieden juist een leefomgeving en bescherming voor veel dieren, zoals tijgers en orang-oetans. Op de plaatsen waar er gekapt wordt, moeten deze dieren dus vluchten. Ook geldt voor de inheemse bevolking dat ze worden gedwongen om te vluchten als ze in dezelfde omgeving wonen. Landroof gaat daarom vaak gepaard met conflicten. Dat maakt dat palmolie niet in alle gevallen een verantwoord ingrediënt is. Tenzij het duurzaam geproduceerd wordt.

De oorsprong van palmolie

Het traceren van de oorsprong van palmolie is lastig. Bewustwording is nog niet de oplossing, maar wel een gedachtegang. Palmolie zit nou eenmaal in veel producten. Toch zijn er constant verbeteringen op het gebied van shampoo. Denk aan shampoo zonder palmolie én minder vaak je haren wassen met een milieuvriendelijk product.

Waarom palmolie?

Een oliepalm levert bijna tien keer meer olie op dan soja, raapzaad, kokos of zonnebloemen. Dat maakt de productie relatief goedkoop. Niet alleen wordt palmolie gebruikt voor levensmiddelen, maar wat dacht je van biobrandstof? Dit zorgde voor een flinke boost bij de grote producenten. Inmiddels zorgt deze enorme groei voor grote problemen.

Hoe kijken wij van Shampoo Bars tegen palmolie aan?

In eerste instantie is Shampoobars.nl gericht op de reductie van plastic. Wij willen ons product steeds milieuvriendelijker maken. Daarmee is het palmolie dilemma een belangrijk punt. We zijn ons hiervan bewust en hebben ons verdiept in meer dan alleen het bekijken van foto’s. We zien de schrijnende gevolgen van de plantages. Dit vraagt om onderzoek. Wij zijn door deze kwestie tot de conclusie gekomen dat het boycotten van palmolie niet altijd de oplossing is. Dat geldt voor zowel voeding als in cosmetica. Wij geloven dat reduceren het antwoord is. Minder vaak je haar wassen bijvoorbeeld! En dat kan met een Shampoo Bar. Door de slimme samenstelling van onze Shampoo Bars hoef je minder vaak je haar te wassen en heb je veel minder product nodig dan een reguliere shampoo. Wij streven naast duurzaam haren wassen naar een ruimer assortiment shampoo zonder palmolie.

Waarom zou ik kiezen voor een shampoo bar zonder palmolie?

Palmolie is een product dat niet ten onrechte in veel cosmeticaproducten wordt verwerkt. Helaas is er voor de productie van palmolie veel grond nodig. Te vaak zien we dat hele stukken waardevol tropisch regenwoud tegen de vlakte gaan, puur en alleen om nieuwe palmolieplantages aan te leggen. Dit is uiteindelijk funest voor het milieu en de biodiversiteit. Door te kiezen voor een shampoo bar zonder palmolie roep je op je eigen bescheiden manier een halt toe aan de grootscheepse vernietiging van een uniek ecosysteem. Onze shampoo bars zonder palmolie bevatten alternatieven, waardoor de oh zo belangrijke werking van je shampoo in stand blijft, zonder bijkomende schadelijke effecten voor de natuur.

Reduceren met shampoo zonder palmolie!

Palmolie is populair omdat het winnen van de olie heel efficiënt is. Per hectare grond kunnen er enorme hoeveelheden olie worden gewonnen. Wil je palmolie vervangen dan heb je de gelijke hoeveelheid nodig van kokosolie of sojaolie. In verhouding heb je dan veel meer hectare grond nodig voor dezelfde opbrengst. Hierdoor is het risico op ontbossing groter dan palmolie. En dus ook een groot verlies aan biodiversiteit en vergroot het de uitstoot van broeikasgassen door landomzetting. Daarom geloven wij niet in alleen boycotten, maar vooral reduceren. Wij bieden jou de kans om een keuze te maken voor een Shampoo Bar zodat jouw ecologische footprint kleiner wordt en het milieu zoveel mogelijk bespaart blijft.

Welke shampoo bar zonder palmolie is goed voor mij?

Heb je normaal of droog haar en heb je behoefte aan een voedende shampoo? Onze Shampoo Bar Kokos maakt je haren weer soepel en veerkrachtig. Als je last hebt van pluizig haar, zou je onze Shampoo Bar Honing eens moeten proberen. Neem de tijd om ons assortiment te bekijken en let vooral op de ingrediënten en hun werking. Jij zoekt een shampoo zonder palmolie die je helpt bij het bestrijden van roos, of je gevoelige hoofdhuid verlichting geeft? Shampoo bars heeft voor jou dé oplossing. Vraag ons gerust om advies als je twijfelt welke shampoo bar voor jou geschikt is. Bekijk hier al onze palmolievrije Shampoobars

Veelgestelde vragen

Door het weglaten van palmolie in onze lijn Palmolievrije Shampoo Bars draag je bij aan het verminderen van ontbossing en de gevolgen van het winnen van Palmolie. Onze Bars mét palmolie bestaan uit duurzame ingrediënten en duurzaam gewonnen palmolie met het RSPO-certificaat. Dit houdt in de palmolie eerlijk, milieubewust en duurzaam wordt gewonnen. Zo mag RSPO-palmolie niet bijdragen aan het vernietigen van natuurbos en de leefomgeving van bedreigde diersoorten. Ook worden eisen aan het gebruik van pesticiden, het afvalwaterbeheer, energie en broeikasgassen gesteld en staat het respect van rechten van werknemers en de lokale bewoners centraal.
Zorg dat je handen nat zijn en wrijf de Shampoo Bar tussen je natte handen. Ga vervolgens met je handen door je haren. Je kan ook rechtstreeks met de Shampoo Bar over je natte haar wrijven. Verdeel het schuim door je haar en spoel het daarna uit met water.
Een Shampoo bar gaat zo’n 3 shampoo flessen mee, vergelijkbaar met ongeveer 80 wasbeurten.
Al onze producten zijn dierproefvrij! Bijna al onze producten zijn vegan. Dit staat ook per product aangegeven op de productpagina.
Voor ieder haartype is er een Shampoo Bar! Last van roos bijvoorbeeld? Dan is de Shampoo Bar Sinaasappel een geschikte Shampoo Bar. Bij een gevoelige hoofdhuid raden wij de Shampoo Bar Jasmijn aan.
De waardering van shampoobars.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 13850 reviews.