Het zal je niet zijn ontgaan. Het verhaal over Microplastic. Het voelt als iets waar je als bewuste duurzame Nederlander weinig invloed op hebt. Ik ga je vandaag het tegendeel bewijzen en ben er ‘even ingedoken’. Ken je het verhaal al rondom microplastics? Lees dan één van onze andere blogs of scrol gewoon even naar de tips, misschien staat er toch nog iets nieuws tussen.
Wat zijn Microplastics?
Microplastic zijn vervelende minuscule stukjes plastic van minder dan 5 mm groot waar we helaas niet vanaf komen. De stukjes plastic ontstaan doordat grotere stukken plastic in steeds kleinere delen uiteenvallen. Denk hierbij aan plastic afval. Microplastic of nanoplastic (nog kleinere stukje plastic) drijven rond in oceanen en rivieren en zijn helaas niet meer op te ruimen. Ook komt microplastic voor in de lucht, in de grond en misschien nog wel het ergst: in ons voedsel (er is microplastic gevonden in vis, schelp/schaaldieren, kraanwater en bijvoorbeeld honing en theezakjes) Willen we niet! 😟
Waar komen microplastic vandaan?
Nou dit is misschien niets nieuws maar het meeste microplastic beland in met milieu door de enorme hoeveel plastic afval (secundaire microplastics): tasjes, flessen, visnetten etc. Deze lossen op tot steeds kleinere deeltjes plastic. Maar ook de slijtage van autobanden en, deze was ik me nooit zo bewust van, de slijtage van synthetische kleding… Door het wassen van synthetische kleding belanden er een heleboel synthetische vezels in het water. Ik ben gelijk mijn kast ingedoken na het lezen van deze informatie. Het valt mee maar er hangt nog veel synthetische kleding. What to do hè? Weg doen is ook zonde toch? Maar het dragen zorgt voor wassen en daar gaan we weer.. Hmm ik ga er nog even over nadenken. Misschien toch naar de kringloop, dan hoeft iemand anders in ieder geval geen nieuwe (synthetische) kleding te kopen en scheelt dit mogelijk weer iets in de voorkoming van productie van synthetische kleding. Kan ik zelf ook even weer kijken of ik ‘iets nieuws maar dan van katoen’ op de kop kan tikken. Denken jullie ook zo vaak in cirkeltjes? Ik steeds meer: wat als ik dit en wat als ik dat? Volgens mij begint het daar ook mee: wat laat ik achter?
Naast de bovengenoemde microplastics komt een klein deel van het microplastic in het milieu is door producten die we dagelijks gebruiken (primaire microplastics), zoals cosmetica, verzorgingsproducten, schoonmaak- en wasmiddelen.
In scrub-producten, whitening tandpasta’s maar ook in schuurmiddelen zitten harde bolletjes voor een schurend effect. Deze bolletjes heten microparels of microbeads. Deze bolletjes worden teruggevonden in het milieu en zijn niet afbreekbaar. Ik weet nog dat ik dit voor het eerst zag een jaar of 10 geleden en toen was ik nog niet eens zo bezig met het milieu maar meer wat ik leuk vond: een doorzichtige scrub met supergrappige gekleurde bolletjes. Nou zo grappig zijn de bolletjes niet want als ik er zo over nadenk drijven zo nog steeds ergens rond en misschien heb ik ze wel weer opgegeten. Heftig! Gelukkig vond ik de scrub helemaal niet fijn en ben ik zelf met suiker en olie destijds de keuken in gedoken: prima scrubje voor weinig 😟
Oh en wasmiddelen schijnen ook vol te zitten met microplastics die je was weer lekker zacht maken maar super schadelijk zijn voor de natuur.
What to do?
Ook in cosmetica crème, lippenstift shampoo, douchegel en conditioners zit vaak plastic verwerkt voor bijvoorbeeld allerlei werkingen voor de huid of het haar.
Daar kunnen we in ieder geval iets aan doen. Wij van Shampoobars.nl en jij ook als Ecowarrior! We zorgen er namelijk voor dat er écht maar dan ook écht geen microplastic in jouw Shampoo, Conditioner of Body Bar zit. Maar ook onze accessoires zijn van van natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe of ander moois uit de natuur wat volledig biologisch afbreekbaar is. Geen verborgen ingrediënten gewoon what you see is what you get zodat je met een gerust gevoel lekker kan soppen en smeren (met bijvoorbeeld onze plasticvrije Body Lotion)! Je voorkomt dus secundaire microplastic door het niet hoeven weggooien van een plastic fles maar óók primaire microplastics doordat er geen enkele vorm van plastic aan onze producten is toegevoegd.
De werkingen van onze producten komen vanuit de natuur, en die heeft ons zoveel te bieden!
Is microplastic schadelijk voor mij?
In principe is er geen acuut risico voor je gezondheid als je microplastic binnen krijgt. Maar ik vind het geen fijn idee. Je schijnt per week iets minder dan 1 korrel zout aan microplastic binnen te krijgen. Dit ligt ook aan eetgewoontes en kan daardoor ook een stuk meer zijn. Hoe meer microplastics je binnenkrijgt, hoe groter de hoeveelheid toxische stoffen waaraan je wordt blootgesteld via het plastic.
De serieuze vraag is dan ook wat op lange termijn de gevolgen zijn. Plastic hoort niet in je lichaam en bevat schadelijk stoffen zoals weekmakers en stabilisators die gevolgen kunnen hebben voor je hormoonhuishouding of immuunsysteem. Wat deze gevolgen zijn is wordt wetenschappelijk onderzocht.
TIPS
We doen nog even een rondje tips met wat je zelf kan doen om de verspreiding van micro troepjes te voorkomen.
Kijk wat erin zit!
Onderstaande stoffen zitten in veel dagelijkse producten en soms lastig te filteren uit de ellenlange ingrediënten lijsten. Dit zijn veelvoorkomende microplastics:
- Tandpasta: Polyethylene (PE) en/of Polyethylene glycol;
- Vloeibare zeep: Polystyrene/Acrylates copolymer;
- Scrub-producten: Polyethylene (PE) en/of Polypropylene (PP).
Je kan ook een app downloaden die je helpt met het scannen van ingrediënten lijsten en snel laat zien of er een microplastic in het product zit verwerkt.
Boodschappen doen
- Met je eigen meegebrachte tas!
- En bij het boodschappen doen kan je al rekening houden met plastic afval. Ga bijvoorbeeld met je eigen bakje naar de slager of met herbruikbare zakjes naar de groenteboer.
- Vermijd zoveel mogelijk producten met plastic en kies eerder voor een grootverpakking i.p.v. los verpakte producten.
- Kies voor duurzame en milieuvriendelijke cosmetica. Heb je een vraag over onze producten? Onze klantenservice staat voor je klaar om je te helpen aan de juiste verzorgingsproducten voor je huid en haar.
Kies voor duurzame kleding
- Kies natuurlijke (en biologische) stoffen zoals: katoen, linnen of wol.
- Was minder vaak je kleding (linnen en katoen verminderen de kans op transpiratie en daardoor hoef je minder vaak je kleding te wassen. Lekker luchten in de tuin helpt vaak al! Zoek je nog een fijne natuurlijke deodorant? Hebben we voor je!
- De cirkel is weer rond als je ook eens een kijkje neemt in een leuke vintage zaak of bij de kringloop. Hier zitten vaak echte pareltjes tussen!
Auto
- Laat de auto zoveel mogelijk staan pak lekker de fiets of de benenwagen.
- Wissel op tijd je winterbanden om en zorg voor de juiste bandenspanning, want dan slijten de banden minder en ga lekker lokaal naar een garage. Dat scheelt weer extra kilometers
Waarom de producten ShampooBars.nl? Lees ons verhaal en persoonlijke motivaties om de wereld een beetje mooier te maken!
Bron: consumentenbond.nl