World oceans day | Help mee voor een plasticvrije zee!

Minder plastic gebruiken om de plasticsoep te verminderen is een onderwerp wat op het moment bij iedereen op de agenda lijkt te staan. En terecht! Want onze oceanen krijgen ontzettend veel te voorduren door de hoeveelheid afval die erin terecht komt. We weten allemaal dat de plastic soep in de oceaan verminderen belangrijk is. Veel mensen denken gelijk aan de schildpad met een rietje in haar neus welke in 2015 viral ging. En het heeft behoorlijk wat jaren geduurd dat plastic rietjes dan ook écht verbannen werden uit onze maatschappij. Maar het probleem is vele malen groter dan schildpadden en rietjes alleen. De World Ocean Day, oftewel oceanen dag, is ervoor bedoeld om mensen bewuster te maken van het belang van een schone oceaan en het verminderen van de plastic soep. In deze blog gaan wij je meer vertellen over waarom minder plastic gebruiken zo belangrijk is en wat je nog meer kan doen om bij te dragen aan de vermindering van plastic in onze oceanen.

Waarom zijn de oceanen zo belangrijk?

Jarenlang hebben we gefocust op het belang van het regenwoud voor het milieu. En terecht want het regenwoud is verantwoordelijk voor 28% van de zuurstof in onze lucht. We weten dat we niet zonder het regenwoud kunnen en minder vlees eten zonder onze sojaconsumptie te vergroten is één van de manieren waarop je het behoud van het regenwoud kan ondersteunen.


Wat veel mensen alleen niet weten is dat maar liefst 70% van de zuurstof in onze atmosfeer afkomstig is uit de oceaan. Kleine zeediertjes zoals fytoplankton maar ook zeewier zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van onze zuurstof. En dat kunnen zij alleen in een gezonde oceaan. Alleen zijn onze oceanen zo vervuild geraakt dat ze in gevaar zijn. Naar schatting ligt er op dit moment zo’n 296,000 ton aan plastic in onze oceaan. Dit plastic verdwijnt niet maar breekt op in kleine stukjes welke in ons drinkwater, onze lucht en ons eten terecht komen. En dus in ons.

Gelukkig is de oceaan sterk en kan deze redelijk snel weer gezond worden. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Want het is nodig dat we allemaal bewust zijn van onze plastic consumptie en ons steentje bijdragen, hoe klein ook, aan de vermindering van de plastic soep in de oceanen.

Plasticvrije Shampoo

Eén van de manieren om je steentje bij te dragen aan schonere oceanen en het verminderen van de plastic soep is door het gebruik van plasticvrije producten.

Met onze plasticvrije shampoo bars en plasticvrije body bars bespaar je niet alleen op plastic flessen, maar ook op transport en CO2 uitstoot en water. Want onze producten zijn watervrij! En geen zorgen, onze shampoo bars schuimen heerlijk en maken zelfs vet haar weer heerlijk schoon. Dus probeer ze gerust eens uit.

Wat je nog meer kan doen voor een plasticvrije oceaan

Naast minder plastic gebruiken door plasticvrije producten te kopen kan je nog veel meer doen om bij te dragen aan schonere oceanen voor onze toekomst:

  • Minder vlees eten
  • Groente zonder plastic verpakking kopen
  • Een stoffen tas in plaats van elke keer plastic tassen kopen
  • Tweedehands spullen kopen/ hergebruiken
  • Herbruikbare producten gebruiken
  • Biologisch afbreekbare zonnebrand gebruiken op het strand (en in de zee) 
  • Bewust vis en schaaldieren eten

En daarnaast kan je natuurlijk deelnemen aan beach-cleanup acties over de gehele wereld. Of zelf een dagje langs het strand lopen met een grijpstok en een paar vuilniszakken. Als je meer wil weten over het belang van onze oceanen en de plastic soep is het een aanrader om de documentaire seaspiracy te kijken.

Bronnen:
269,000 ton plastic in de oceaan

70% of the oxygen in the atmosphere is produced by marine plants

Geef een reactie

Sluiten