Alles over het verbod op wegwerpplastic

Plastic, we gebruiken het veel. Té veel. Kleine plastic deeltjes zijn over de hele wereld te vinden. Van de diepste delen van de oceaan tot in ons eigen bloed vinden we ze terug. In de afgelopen decennia is het gebruik van plastic enorm toegenomen en dit heeft geleid tot een wereldwijd probleem: de plasticsoep. Deze soep van plastic afval in de oceanen is niet alleen schadelijk voor het milieu en de dieren die erin leven, maar ook voor de gezondheid van de mens. Daarom is het hoog tijd om actie te ondernemen en wegwerpplastic te verbieden.

Het verbod op wegwerpplastic

Vanaf 3 juli 2021 is het verbod op wegwerpplastic van kracht in de Europese Unie. Dit houdt in dat producten zoals plastic bestek, rietjes, roerstaafjes, ballonnenstokjes niet langer geproduceerd en verkocht mogen worden. Dit geldt ook voor wegwerpplastic voor eten en drinken. Ook de plastic doppen van frisdrankflessen moeten vanaf 2024 vastzitten aan de fles. Coca Cola is daar al mee begonnen. Het doel van het verbod is om het gebruik van plastic te verminderen. Op die manier wordt de impact op het milieu beperkt.  

Alternatieven voor wegwerpplastic

Gelukkig zijn er talloze alternatieven beschikbaar voor wegwerpplastic. Zo zijn er herbruikbare rietjes, bestek en bakjes van roestvrij staal, bamboe, glas of hout. Ook kun je kiezen voor papieren rietjes en biologisch afbreekbare servies en verpakkingen. Op die manier verminder je de hoeveelheid plastic afval en draag je bij aan een beter milieu.

Natuurlijk hebben we het net vooral over wegwerpplastic wat gebruikt wordt voor consumpties. Maar hoe doe je dat als het op verzorgingsproducten aan komt? Daar heeft ShampooBars.nl het antwoord voor! Wist je al dat we veel meer in ons assortiment hebben zitten dan alleen Shampoo Bars en Conditioner Bars? We hebben namelijk ook Haarmaskers, douchegel, huidolie, scheergel, lichaamsscrub, gezichtsscrub en reinigende bars voor het gezicht. We moesten ook aan kantoorhondje Nessa denken! Dus speciaal voor al onze trouwe viervoetertjes hebben we ook een heerlijke Shampoo Bar voor honden.

Maar dat is nog niet alles. Want naast gezichtsverzorging die talloze plastic flessen op jaarbasis besparen, is er meer. Zo hebben we diverse accessoires die wegwerpplastic in de ban doen. Zoals onze Wasbare wattenschijfjes met bijpassende bamboe houder. Of onze safety razor met navulbare mesjes! Of Bamboe wattenstaafjes, bamboe tandenborstels (ook voor de kleintjes) en Konjacsponsjes. En zelfs daar houdt het niet op! We hebben namelijk ook nog een Bamboe kam, haarborstel én zelfs een afwasborstel.

Onze Bamboe wattenstaafjes

Een van de wegwerpplastics die veel voorkomt zijn de plastic wattenstaafjes. Deze kleine staafjes worden gebruikt voor het reinigen van de oren. Na eenmalig gebruik belanden ze vaak in het milieu of de oceaan. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar, zoals onze Bamboe wattenstaafjes. Deze zijn gemaakt van duurzaam bamboe en katoen en zijn volledig biologisch afbreekbaar. Op die manier draag je bij aan een schoner milieu en verminder je de hoeveelheid plastic afval.

De impact van plastic op het milieu

Plastic afval heeft een enorme impact op het milieu. Zo duurt het ongeveer 450 jaar voordat een plastic shampoofles volledig is afgebroken. Grote hoeveelheden plastic belanden in onze mooie oceanen. Dit noemen we ook wel de plasticsoep. Dit veroorzaakt ernstige verontreiniging met grote gevolgen voor de dieren en organismen die erin leven. Zo raken ze verstrikt in plastic afval en raken ze vergiftigd door de chemicaliën die in het plastic zitten. Ook komt het plastic via de voedselketen in ons eigen lichaam terecht. Vorig jaar is tijdens een studie voor het eerst plastic in menselijk bloed en in onze longen gevonden. Het zit écht overal! Hoog tijd om dus stappen te gaan maken naar een plasticvrije manier van leven. Hoe klein die stapjes ook zijn, ieder stapje is belangrijk!

Onze Shampoo Bars

Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar voor plastic flessen, zoals onze Shampoo Bars. Deze zitten niet alleen boordevol natuurlijke ingrediënten. Ze zijn vrij van microplastics, parabenen, siliconen, SLS en SLES en ze zijn ook nog eens vegan en dierproefvrij. Daarnaast vervang elke bar zo’n drie plastic flessen en komt alles, tot aan de verpakking van Nederlandse bodem. Zo worden de papieren doosjes vlakbij gemaakt, ze kunnen zelfs op de fiets opgehaald worden zo dichtbij. En over fietsen gesproken, als het even kan, laten we onze pakketjes met de fietskoerier bezorgen. Zo besparen we niet alleen een heleboel plastic, maar ook een heleboel vrachtwagens op de weg!

En als je erover nadenkt: is één shampoo bar écht duurder dan drie flessen van jouw go-to vloeibare shampoo? En is jouw shampoo vrij van SLS en andere uitdrogende chemische stoffen? Kleine stapjes naar een plasticvrije en duurzame manier van leven, hoeven niet eens zo duur te zijn. Dus welke Shampoo Bar wil jij binnenkort gaan proberen om de plasticsoep tegen te gaan? 

Geef een reactie

De waardering van shampoobars.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 14420 reviews.
Sluiten