Maak kennis met “Eve” 🐢

Daar is ze dan! ‘Onze’ (geadopteerde) leuke en jeugdige Olive Ridley-zee schildpad ‘EVE’. Eve werd gevonden in Como Resort (de Malediven) verstrikt in een vissersnet. Haar verhaal en de stichting die zich inzet om zeeschildpadden op te vangen en te behandelen sprak ons zo aan dat we besloten hebben om haar te adopteren! In deze eerste blog nemen we je mee in haar verhaal en daarna zullen we in ‘Eve’s Blog’ je op de hoogte houden over haar voortgang en herstel.

Adoptie rapport

Opnamedatum: 26 december 2018

Lengte: 32,5 cm

Gewicht: 3,5 kg

Status: huidige patiënt

Het verhaal van Eve

Eve was haar achterflipper al kwijt toen ze haar vonden en een voorflipper was ernstig beschadigd door het vissersnet waar ze in vast zat. Met twee gebroken botten en diepe snijwonden is ze gevonden. Er is geprobeerd haar flipper te redden en ze heeft hiervoor een operatie ondergaan waarbij er een spalk is gezet. In eerste instantie lijkt het te genezen.

Eve is hersteld van haar operatie en het gaat goed met haar. Ze duikt maar heeft haar drijfvermogen verloren. Ze is erg actief en eet goed. Ze hebben haar wond van de operatie nauwlettend in de gaten gehouden, haar verband elke 2 dagen verschoond en haar antibiotica gegeven om infectie te voorkomen.

Toen ze Eve’s verband voor het eerst verwijderden, gebruikte ze haar flipper een beetje. Na een paar dagen stopte ze echter met het gebruiken en houdt ze hem gewoon bij haar lichaam vast. Ze herhaalden de röntgenfoto waaruit bleek dat haar botten aan het genezen waren en er veel beter uitzien dan eerdere röntgenfoto’s. Desondanks gebruikte ze de flipper niet.

Er is een tweede correctieoperatie uitgevoerd in de hoop haar wat meer functie te geven in deze flipper. Ze genas met succes van de tweede operatie, maar ze ontwikkelde een aandoening die osteomyelitis of botontsteking wordt genoemd in haar schoudergewricht. Dit is helaas een veelvoorkomende complicatie als gevolg van verstrikking in het vissersnet. Zodra de botinfectie op een röntgenfoto werd ontdekt, begonnen ze met de behandeling. De infectie kan zich in het lichaam verspreiden, het schouderblad vernietigen en uiteindelijk de wervelkolom binnendringen, wat verlamming en de dood tot gevolg heeft.

Eve is nauwlettend gevolgd en men is erg blij met haar vooruitgang na een maand behandeling. Haar schoudergewricht ziet er veel beter uit en het bot regenereert. Ze is voor het eerst begonnen met het verplaatsen van haar flipper en ze helpen haar verder door haar te behandelen met fysiotherapie. Ze blijft voorlopig antibiotica gebruiken.

Er was schimmelgroei, dus ze heeft mogelijk een gemengde schimmel- en bacteriële infectie in haar gewricht – wat moeilijk te behandelen bleek te zijn.

De zorg en behandeling voor het herstel van Eve kost natuurlijk tijd en geld en dat maakt dat wij de keus hebben gemaakt om Eve te adopteren. Door o.a. natuurvervuiling en vooral het plastic probleem zijn veel zeedieren in nood. We hebben veel waardering voor het Olive Ridley Project en alles wat zij doen om zeeschildpadden te redden en te behandelen voor de gevolgen hiervan.
Je zal schildpad Eve regelmatig tegen gaan komen op onze socials en we zijn blij dat we dit kunnen doen en dat ze onderdeel gaat uitmaken van de Shampoo Bars Family.

Benieuwd naar hoe het verder met Eve gaat? Volg ons dan op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte!

Geef een reactie

Sluiten