Waarom zijn microplastics zo gevaarlijk?

Hey Shampoo Lovers! We hebben een belangrijk onderwerp om te bespreken. Wist je dat plastic afval niet vergaat, maar uiteindelijk microplastic wordt? Deze microplastic deeltjes eindigen overal, het is zelfs in ons eigen bloed gevonden. Hoe gevaarlijk is dat? Nou, dat gaan we vandaag bespreken. Het is tijd om te begrijpen waarom microplastics zo schadelijk zijn en waarom het belangrijk is om te kiezen voor plasticvrije doucheproducten. Laten we beginnen!

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn kleine deeltjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter en worden gevormd door het afbreken van plastic afval. Dit kan gebeuren door verschillende oorzaken, zoals verwering door zonlicht, golven, en mechanische slijtage. Er zijn twee soorten microplastic deeltjes: primaire microplastics, die direct in producten worden verwerkt zoals microbeads in scrubs. Daarnaast zijn er ook secundaire microplastics, die ontstaan door de afbraak van grotere stukken plastic zoals flessen en tassen. Deze kleine deeltjes zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar zijn inmiddels zelfs in ons lichaam terug te vinden. Uit onderzoek blijkt dat er microplastic deeltjes in onze longen en bloed gevonden zijn. Het is dus belangrijk om te begrijpen waarom microplastics gevaarlijk zijn en hoe we ze kunnen verminderen. Als je mee wil lezen over waar deze kleine stukjes plastic afval vandaan komen, lees dan ook deze blog!

De gevaren van microplastics

Microplastics zijn niet alleen een groot probleem voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat microplastics ons lichaam binnendringen via verschillende bronnen, zoals voedsel, water en de lucht die we inademen. En het is niet alleen ons lichaam dat wordt aangetast. Deze kleine plastic deeltjes zijn ook schadelijk voor het milieu. Voornamelijk omdat ze door hun kleine formaat gemakkelijk door filters heen glippen en in de natuur terechtkomen. Daar veroorzaken ze schade aan ecosystemen en kunnen ze weer in de voedselketen terechtkomen. Het is dus belangrijk om te begrijpen waarom (micro)plastic gevaarlijk zijn en hoe we de strijd tegen plastic aan kunnen gaan.

Onderzoek naar microplastics

Microplastics zijn een relatief nieuw onderzoeksveld, maar de resultaten zijn alarmerend. Vorig jaar werd microplastic zelfs gevonden in het menselijk bloed. Het is duidelijk dat we meer moeten weten over de impact van (micro)plastic op de gezondheid en het milieu. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Wetenschappers ontdekken bijvoorbeeld dat microplastics niet alleen in onze voedselketen belanden, maar ook in onze luchtwegen. Het is belangrijk dat we deze nieuwe bevindingen serieus nemen en ons blijven inzetten om de plasticsoep te verminderen. Door te kiezen voor plasticvrije en microplasticvrije doucheproducten kunnen we allemaal ons steentje bijdragen.

Wat kunnen we doen om het probleem van microplastics te verminderen?

Als we de plasticsoep willen verminderen, moeten we ons bewust worden van het probleem van microplastics. Maar niet alleen bewustwording is nodig, we moeten ook ons gedrag aan willen passen. Gelukkig zijn er alternatieven voor verzorgingsproducten met plastic, zoals plasticvrije shampoo en plasticvrije douchegel. Ook het recyclen van plastic is van belang om de hoeveelheid plastic afval te verminderen. Door onze krachten te bundelen en ons te richten op duurzame oplossingen, kunnen we een verschil maken en een wereld creëren zonder (micro)plastic en wegwerpplastic. Laten we samenwerken voor een schonere en gezondere planeet!

Hieronder vind je een lijstje met verzorgingsproducten zonder (micro)plastic die je in ons assortiment kunt vinden! Door plasticvrij te gaan douchen maak je weer een stap naar plasticvrij leven.

Bronnenlijst:

Geef een reactie

Sluiten